10g czekolady = 30kcal (przykładowo) Wrzucisz 10g czekolady do 100g wody czyli: w 110g roztworu będą takie same wartości jak w 10g czekolady, czyli 30kcal) Ale jeśli weźmiesz np. 20g takiej mieszanki to będzie tam około 6kcal Ale wszystko się sprowadza do tego, że obróbka wodna/termiczna nie zmienia wartości energetycznych i makroskładinków [...]
Nie, nie tracą. Obróbka produktu, szczególnie termiczna może podnosić indeks glikemiczny produktu, ale szczerze mówiąc, NIE MA SIĘ CO TYM PRZEJMOWAĆ. Miksuj i jedz śmiało, smacznego ;)
1. Tak, nie maja wody, ktora stanowi wiekszosc ciezaru owocow i warzyw 2. Sa to zmiany na tyle male, ze nie warto ich brac pod uwage, jednak kazda obrobka mechaniczna i termiczna zwieksza ig pokarmu
Padzimor Gaciek dobrze Ci podpowiada. Ja dopowiem jeszcze, że to tyczy się wszystkich produktów, każdy ważymy przed jakąkolwiek obróbką np termiczną. Suchy uzupełnij profil będzie łatwiej pomóc.
Myślę, że nie ma co sobie zawracać gitary termiczną obróbką białka ;-). Gdzieś czytałem jakieś wywody na tym forum, ale generalnie nie jestem PRO żeby przejmować sięczy mi czasem po upieczeniu nie ubyło białka w białku ;-). Ja w takich przypadkach dzielę całość na w miarę równe porcje (bez zbędnej apteki) i liczę btwkcal dla porcji bazując na [...]
Robię właśnie sernik, pachnie w całym domu i urósł w piekarniku mega wysoko - składniki typowe do jedzenia na ostatni posiłek: Chudy twaróg 500g, 8 jaj, 70g Whey C-6. To wszystko zmiksowane i się piecze. Moje pytanie jest takie czy termiczna obróbka białka zmieni jego właściwości? Czy poprostu przeliczyć wszystko łącznie z tabelek i zgodnie z wagą [...]
Witam ponownie ! OSTATNI TRENING MASÓWKI - tydzień 8 Plecy 1. Martwy ciąg 110 x 10 120 x 10 130 x 8 poprzednio 125 x 10 2. Podciąganie na drążku 2,5 x 6 2,5 x 5 2,5 x 5 2,5 x 3 + 1 bez ciężaru poprzednio podobnie 3.Podciąganie końca sztangi w opadzie RAMPA8 55 x 8 65 x 8 75 x 8 85 x 8 poprzednio 80 x 8 + dropseria wiosłowanie sztangielkiem 26kg x [...]
Zawsze wszystkie produkty ważysz przed obróbką termiczną. Makaron nie jest tutaj wyjątkiem. :-) Tak ale na opakowaniu są podane składniki dla już ugotowanego makaronu.
Wszystko ważysz przed obróbką termiczną. Jak nie spalisz mięsa na węgiel jest oki Pamiętaj, że surowe mięso - dla nas to dużo nie przyswojonego białka z niego, musi być poddane obróbce termicznej.
Tytanov - węglowodanów nie jest za dużo, może się okazać, że jest ich nawet zbyt mało. Wszystko zależne od celów i.t.d Podpisuje się pod tym co Deja-vu napisała. Masz zbyt wysoką ilość białka, taki pułap jest wręcz niekorzystny dla zdrowia. Tłuszcze w granicach 20-30% będzie również adekwatnym rozwiązaniem. Zbilansowana zdrowa dieta ma [...]
obróbka termiczna na ogól podnosi ig produktu, ale nie patrz tylko na ig, dodajesz przeciez inne składniki do posilku, które mogą to ig obnizyc (np. tłuszcz) pozdr